Artykuł sponsorowany
Dieta wysokoproteinowa opiera się na spożywaniu większej ilości białka, przy jednoczesnym ograniczeniu węglowodanów i tłuszczy. Dieta wysokobiałkowa pozwala wzmocnić tkankę mięśniową oraz stracić zbędne kilogramy. Sprawdź, jakie produkty powinna zawierać.
Dieta, która dostarcza organizmowi wielu protein, sprawdza się najlepiej w przypadku sportowców, osób aktywnych fizycznie oraz tych, którym zależy na przyroście masy mięśniowej lub redukcji. Warto pamiętać o tym, że dieta wysokoproteinowa jest niewskazana dla osób, które mają problemy z nerkami, ponieważ może bardzo obciążyć ten narząd. Przed rozpoczęciem diety warto wykonać podstawowe badania, a także skonsultować sposób odżywiania z lekarzem lub dietetykiem.
Dieta wysokobiałkowa daje szybkie uczucie sytości oraz wspiera regenerację uszkodzonych tkanek. Wiele źródeł naukowych podaje mięso jako podstawowe źródło białka pokarmowego, ale jest ono obecne także w nabiale, zbożach, warzywach i orzechach.
Przykładami produktów zalecanych w diecie wysokobiałkowej są:
Weganie, wegetarianie i osoby nietolerujące białek zwierzęcych mogą spożywać soję oraz warzywa strączkowe, które mają dobry skład jakościowy, jeśli chodzi o aminokwasy. Na rynku dostępne są także koncentraty białkowe przeznaczone dla wegan, które pozwalają
dostarczyć do organizmu cenne witaminy i makroskładniki. Do tego białko wegańskie posiada w składzie dużo błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit oraz usprawnia procesy trawienne, dzięki czemu pozytywnie wpływa na układ pokarmowy.
Warto pamiętać o tym, że na diecie wysokoproteinowej należy dbać o uzupełnienie błonnika pokarmowego oraz witamin i minerałów. Dieta bogata w białko może być również obciążeniem dla nerek i wątroby, a także powodować ospałość i poczucie zmęczenia.
Białko stanowi podstawowy element budulcowy naszych tkanek, w tym także tkanki mięśniowej. Jeśli zależy Ci na zbudowaniu imponujących i widocznych mięśni, należy uzupełniać białko w diecie, utrzymywać bilans składników pokarmowych oraz regularnie uzupełniać wszelkie niedobory. Proteiny w diecie powinny być zawsze dostarczane ze źródła wysokiej jakości.
Dla osób systematycznie trenujących, którym zależy na przyroście kalorycznym, często niemożliwe jest regularne dostarczanie wystarczającej ilości protein z pożywienia. Świetną alternatywę stanowi dla nich skoncentrowane białko dla sportowców, które pozwala na przygotowanie rozmaitych koktajli wysokoproteinowych. Białko wzmacnia mięśnie, zapewniając więcej siły na treningu, dzięki czemu możliwe jest operowanie większym ciężarem lub intensywnością.
Dieta bogata w białko wspomaga także redukcję tkanki tłuszczowej, należy jednak zadbać o deficyt kaloryczny – powinien on powstać na skutek odejmowania kalorii z węglowodanów lub tłuszczy. Dieta powinna być zawsze dostosowana do indywidualnego dziennego zapotrzebowania kalorycznego, warunków zdrowotnych oraz preferencji smakowych.
Zdj. główne: Sam Moqadam/unsplash.com