Artykuł sponsorowany
Sezon jesienno-zimowy nie bez powodu kojarzony jest z przeziębieniami i grypą. To właśnie w ostatnim i pierwszym kwartale roku rośnie aktywność wirusów wywołujących te nieprzyjemne choroby. W tym okresie wiele osób szuka rozwiązań, które pomogą im zbudować odporność i uniknąć infekcji, dlatego warto wiedzieć, które sposoby naprawdę działają.
Układ odpornościowy, który zapewnia możliwość bronienia się organizmu przed szkodliwymi patogenami, przez wiele osób jest kojarzony z tak zwanymi białymi krwinkami (leukocytami, limfocytami, makrofagami), limfą i węzłami chłonnymi. Warto jednak wiedzieć, że nie tylko one odpowiadają za odporność ludzkiego ciała. Częścią układu odpornościowego jest również skóra i błony śluzowe dróg oddechowych oraz układu pokarmowego. Stanowią one nie tylko fizyczną barierę dla patogenów (w szczególności skóra), ale także chemiczną, dzięki byciu pokrytymi różnymi substancjami przeciwbakteryjnymi. Układ pokarmowy charakteryzuje się również innymi rozwiązaniami, które wspierają bronienie się organizmu przed drobnoustrojami: obecnością żołądka wypełnionego roztworem kwasu solnego, fizyczną barierą dla patogenów stworzoną przez jelita, które zatrzymują drobnoustroje w przewodzie pokarmowym i nie pozwalają im na przedostanie się do krwi oraz enzymami mającymi właściwości detoksykujące. Nie bez znaczenia jest również obecna w jelitach flora bakteryjna – naturalny mikrobiom wzmacnia odporność organizmu. Jeśli więc zależy Ci a budowaniu odporności, najskuteczniejszym sposobem będzie kompleksowe podejście do tematu i zadbanie o wszystkie elementy Twojego ciała, które mogą mieć znaczenie dla unikania infekcji.
Naturalnym sposobem na budowanie odporności, jest uzupełnienie diety w odpowiednie witaminy dla mężczyzn, kobiet lub dzieci. Najpopularniejszą i najważniejszą z nich jest witamina C. Jej charakterystycznymi cechami są:
• zdolność do hamowania procesu namnażania się niektórych wirusów,
• możliwość łagodzenia objawów grypopodobnych (na przykład kataru czy obrzęku zatok),
• neutralizowanie arsenu i innych metali ciężkich, co przyczynia się do chronienia wątroby, która jest istotna dla zachowania wysokiej odporności,
• działanie antyhistaminowe (histamina uczestniczy w reakcjach zapalnych organizmu),
• poprawa wchłaniania żelaza.
Inną witaminą, istotną dla budowania odporności, jest witamina D. Warto przy tym pamiętać, że, w przeciwieństwie do witaminy C rozpuszczalnej w wodzie, witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego najskuteczniejsze jest przyjmowanie jej w czasie posiłków bogatych w tłuszcz (na przykład podczas obiadu) lub popijając mlekiem. Właściwościami witaminy D, które pomagają jej wspierać rozwój odporności, są:
• pobudzanie powstawania komórek układu odpornościowego,
• zwiększenie aktywności komórek układu odpornościowego,
• zwiększenie produkcji susbtani przeciwdrobnoustrojowych w organizmie.
Znacznie rzadziej w kontekście budowania odporności wspomina się o witaminie A. Być może pozostaje ona niedoceniana z powodu mniejszego rozpowszechnienia informacji na temat jej wpływu na układ odpornościowy, warto jednak pamiętać o jej suplementacji, jeśli zależy Ci na kompleksowym działaniu. Witamina A:
• pozwala specjalizować się komórkom układu odpornościowego, co umożliwia im wykonywanie odpowiednich zadań w organizmie i zwiększa ich skuteczność,
• ułatwia rozpoznawanie patogenów przez komórki układu odpornościowego.
Niedobór witaminy A w organizmie skutkuje uszkodzeniem bariery jelitowej, co może prowadzić do zaburzenia działania flory bakteryjnej, a przede wszystkim ułatwiać patogenom rozprzestrzenianie się po ciele. Z kolei wysoki poziom tej witaminy w organizmie wiąże się z wyższą odpornością na choroby zakaźne.
Zdjęcie główne: pexels.com/cottonbro studio